UPCYCLING DE LUXE

Stickat, virkat, lappat, lagat och redesignat. Upcycling med diy-känsla på catwalken ger hopp om en textilsmartare framtid.

 

Gammalt hederligt textilt handarbete har inte varit så mycket i fokus i modebilden sedan 70-talets glada gröna vågen-dagar. Det stickas, virkas, broderas, kviltas, lappas och appliceras som om det inte fanns någon morgondag. Och – på tal om morgondagen. Handarbetsvurmen vi ser på catwalken har i högsta grad med allas vår framtid att göra. Fortsätter vi att konsumera mode som vi gör i dag kommer vi att utarma Moder jord snabbare än kvickt.
– Med en växande befolkning kan vi inte producera nya fibrer i den takt vi gör i dag, det är ohållbart. Vi måste hitta nya lösningar, och

upcycling är en av dem, säger Sigrid Barne-kow, programchef på forskningsprogrammet Mistra Future Fashion i Stockholm.

Modeskaparna har börjat ta sitt ansvar genom att återanvända gamla tyger och kläder som blivit kvarglömda i ateljén och på lagret. Victor 6c Rolf tillverkade hela sin förra cou-turekollektion av överblivna plagg och material ur tidigare kollektioner, och i den senaste upcyclade de gamla trasiga vintageklänningar.
– Det ligger i tiden. Vi har alla blivit mer medvetna. Både konsumenter och företag vill numera gärna vara med och göra gott, vara en del av lösningen i stället för problemet, säger Sigrid Barnekow.

Svenska Filippa K, Lindex, H&M och amerikanska hållbarhetspionjären Eileen Fisher hör alla till den växande skara företag som återvinner, åter-säljer eller med stor framgång upcyclar gamla plagg till ny design. Medan lilla svenska upp-stickaren Deadwood bygger hela sin verksamhet på att skapa nya, punkiga skinnjackor av gamla uttjänta.


– Idén fick vi när vi upptäckte hur svårt det var att hitta den perfekta skinnjackan secondhand. Våra upcyclade skinnjackor blev
en jättesuccé. Kunderna älskar att varje plagg är unikt, att det har en själ och att materialet har varit använt tidigare. Etik- och miljöaspekten är en extra bonus, säger Felix von Bahder, en av grundarna.

https://www.sassystar.se/underklader/klaenningar/id/97/

På catwalken visualiseras vurmen för återan-vändning och sparsamhet om resurserna just nu i en look som andas mer hemmagjort och glad amatör än expertkunskap och förfinat couturehantverk. Det är stickat och virkat, halvfärdiga broderier, patchwork, fjädrar och pärlor i en härlig mix av högt och lågt.
Acne Studios höstkollektion har en spontan handarbetskänsla inspirerad av konstnären Paul Klees fingerdockor från 1910-talet med långa virkade klänningar, stickade tröjor med hål, löst hängande trådar och oregelbunden patchwork. Alexander McQueens folkloreinfluerade kollektion av Sarah Burton bygger på naiva applikationer och halvfärdiga broderier med lösa trådar. Guccis Alessandro Michele mixar in handvirkade och stickade mössor i sin eklektiska look medan Miuccia Prada satsar på grovstickade halsdukar och kepsar, virkade behå-toppar, broderier och patchwork med en tydlig blinkning till 70-talet.
då, på 70-talet, bottnade den handarbetade hippielooken i ett politiskt ställningstagande. Allt som inte var besudlat av kapitalismens mekanismer var populärt – autentisk folklore från hela världen som smockblusar, afghanpälsar och ponchos. Arbetar-kläder som jeans, gärna lappade och individualiserade, T-shirtar med handtryckta fredsmärken, hem-mastickade tröjor och virkade bikinier.

– Det vi ser i dag är en liknande reaktion mot den stora konsumtionsboom vi sett de senaste decennierna. Förutom en ökad medvetenhet om hållbarhetsfrågorna handlar det i dag också om en längtan efter det individuella. Det har blivit status med unika prylar, att inte vara en i mängden, säger Sigrid Barnekow.
Hon nämner bland annat Lindex satsning Re:Design som ett intressant pilotprojekt när det gäller upcycling inom modeindustrin i Sverige.
Lindex har i samarbete med forskningsprojektet Re:Textile i Borås skapat nya plagg av gamla basjeans som inte gick att sälja.
– Det var ett småskaligt projekt som förhoppningsvis får en fortsättning i större skala. Plaggen, bland annat en kimono hoplappad av olika jeans, sålde slut direkt, säger Anna-Karin Dahlberg, production sustainability manager på Lindex.

Enligt Sigrid Barnekow är detta ett av många bevis för att upcycling har börjat få mer status, och att vi till och med kan tänka oss att betala mer för omdesignade plagg.
– De får ett högre värde eftersom det blir ett unikt item, och dessutom ett tecken på att du är medveten och bryr dig om planetens framtid, säger hon.
Ar du också sugen på att satsa på den individualiserade hemmafixarlooken -och bidra till att minska det textila sopberget? Det är bara att plocka fram saxen, symaskinen och stickorna. Klipp upp några gamla plagg och foga samman dem till ett nytt, eller repa upp en tröja och gör din egen variant av Guccimössan. Det har aldrig varit enklare att skapa sin egen version av catwal-kens favoriter. □

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *