Skådespelerska. Mamma. Och framgångsrik superentreprenör. Jessica Alba är kvinnan som tar begreppet „att ha allt” till en ny nivå!

Jessiga alba är sjuk. Hon har tampats med sin förkylning i flera veckor och kommer till ELLE-plåt-ningen med näsdukar i ena handen och en kopp ört-te i den andra. Med tanke på fotograferingen är det inte något gott tecken. Det är en ovanligt kall och fuktig dag i det annars så soliga Los Angeles och vi ska plåta nästan uteslutande utomhus. Kläderna som 36-åringen ska ha på sig är lämpade för varma breddgrader – definitivt inte för att stå och nysa i hällregn. Till råga på allt måste hon ringa veterinären eftersom hennes hund har cancer, sedan får hon veta att dottern är magsjuk och precis har skickats hem från skolan. (Dagens gulligaste stund: när Alba pratar med Honor via Éacetime och frågar om hon fortfarande mår dåligt och nioåringen svarar: „Ja, det gör j ag” följt av en dramatisk och inte särskilt magrelate-rad låtsashosta.) Hon var uppe sent i går för att redigera filmade beautytips till The Honest Company, det företag som säljer säkra och effektiva baby-, hygien-, städ- och tvättprodukter samt numera även beautyprodukter, som hon var med och grundade 2012, så hon är trött. Men Alba är inte den som duckar – även när det är tungt.

Det här är förvisso ingen vanlig plåtning. I affärstermer ryktas The Honest Company vara något som kallas för en „enhörning” (ett startup-företag som värderas till mer än en miljard dollar, eller i det här fallet, enligt rapporter, några miljarder dollar) och som den entreprenör hon är måste Alba ägna en ansenlig mängd tid mellan ELLE-teamets makeup och hår- och modestyling åt att sköta sitt företag via telefonen och göra det som, ännu mer än skådespeleriet, har blivit hennes jobb. Vem som helst skulle nog duka under av pressen, men inte Alba. Till och med vädergudarna är emot oss men hon är oavbrutet professionell, huttrar och smuttar på sitt örtte mellan tagningarna. Till slut får vi möjlighet att krypa upp i en soffa för att prata affärer, moderskap och den inte alltid så glamorösa verklighet som följer av „att ha allt”.

Det går väldigt bra för The Honest Company, hur Idarar du av att vara både skådespelerska och affärskvinna samtidigt som du är mamma till Honor och sexåriga Haven?

-Jag klarar nog inte av något av det där särskilt bra, om jag ska vara ärlig. Det känns alltid som att jag måste kompromissa. Men mina barn har högsta prioritet och jag tror att om barnen är lyckliga så kan jag även vara närvarande i de andra bitarna av mitt liv. Om de inte skulle må bra så tror jag inte jag skulle klara av något annat. Nu är jag öppen och kan sköta mitt företag och fokusera på det när jag är där, och när jag får göra något underhållningsrelaterat så kan jag vara öppen för det också. Det handlar bara om planering. Nu är ingen dag den andra lik, och alltså, man måste helt enkelt försöka prioritera familjetiden så gott det går.

The Honest Company har hundratals anställda, hur är det jämfört med det förhållandevis ganska ensamma arbetet som skådespelerska?
-Alltså, underhållningsbranschen handlar mycket om samarbete. Det krävs en hel del förberedelser innan man till slut filmar och mycket går ut på att göra sig beredd på att ta risker och vara orädd, prova sig fram, ha roligt och, i bästa fall, inte vara stel eller orolig över hur man kommer att prestera utan vara totalt närvarande i stunden. Det där är en helt annan sida av min kreativitet. Att driva ett företag är annorlunda för det handlar allra mest om människorna, vilka de anställda är, deras karriärer och framtidsdrömmar, att de mår bra och är motiverade, att leda dem med förnuft så de har något att navigera mot, samtidigt som de ska ha fötterna på jorden och få saker gjorda. Det har verkligen varit lärorikt, för som skådespelerska hoppar jag vanligtvis från den ena miljön till den andra, men nu har jag arbetat med nästan samma människor i fem år.

Kände du dig bekväm med att ta dig an chefsrollen?
– Det har tagit tid för mig att komma fram till vilken sorts chef jag är och att känna mig bekväm med det faktum att jag är chef och kvinna, och att erkän-
na den makt jag har. Det var definitivt något jag var tvungen att lära mig. Det kändes obekvämt de första åren och jag tror att jag växte enormt mycket förra året, då kunde jag börja uppskatta det och hantera läget genom att umgås med vänner som är entreprenörer och dessutom få samarbeta med kvinnor som Sheryl Sandberg (operativ chef för Facebook) och Mary Dillon (vd för Ulta Beauty, en av de snabbast växande aktörerna inom den amerikanska detaljhandeln). Att hänga med sådana kvinnor gjorde att jag äntligen kunde känna att jag platsade i gänget.

Finns det något annat som hjälpt dig att utveckla självkänsla som affärskvinna?
– Helt enkelt att trivas med mig själv, vara medveten om all tid och kraft jag lägger ner, att inse vad jag vet och inte vet, djupdykningar i research och att omge mig med experter, människor som är smartare än jag och att inte vara rädd for att ställa frågor eller be om hjälp, men samtidigt vara medveten om det faktum att det hela är min idé. Jag hade ingen utstakad bana, jag kom från en helt annan bransch och fick lära mig att dra nytta av det istället för att skämmas. Det är faktiskt en styrka att ha varit med om extremt långa arbetsdagar sedan 12-årsåldern, inklusive alla vuxna och olika energier som ingått i j obbet. Jag försöker bara vara produktiv och ständigt öppen och nyfiken och villig att utvecklas.

Hur mycket av detta var totalt nytt för dig? Att läsa kalkyler och göra affärsplaner, är det helt enkelt något du lärt dig med tiden?

– Japp, jag har lärt mig allt längs resans gång och blev kompanjon med en serieentreprenör, så genom att göra affärer lärde jag mig massvis om affärsvärlden. Det är typ som att om man vill bli skådespelare, regissör, producent eller manusförfattare så måste man ibland bara göra det. Man kan gå på filmskola och tro att det är mer värt än något annat, men det kan också vara guld värt att bara ta en kamera, eller en telefon, och sätta igång. Man lär sig under tiden och det har liksom varit min skola. Jag lärde mig att driva företag genom att våga och samarbeta med experter, jag lärde mig av dem. Sedan togjag itu med kalkylerna och affärsplanerna och årsredovisningarna. Och alla termer och förkortningar… speciellt de tekniska, det finns typ miljarder. Man bara, „Va? Vad betyder det där?”
Känner du dig mer hemma i affärsvärlden än i nöjesbranschen nu?

– För några år sedan betraktades jag nog mer som skådespelare eller kändis, men nu känns det som att
folk mer och mer ser mig som affärskvinna. Min hjärna är upptagen av affärer. Jag har alltid fungerat så, till och med när jag var i nöjesbranschen, men nu har jag ett riktigt företag som jag kan applicera mina tankegångar och kunskaper på.
Så du har alltid häften entreprenör inom dig?

-Ett affärsmässigt tänkande, ja. Jag är väldigt logisk och pragmatisk, utilitaristisk i mitt sätt att resonera. Jag blev inte skådespelerska för att jag ville stå i centrum, jag blev skådespelerska främst för att jag inte trivdes med mig själv och älskade att berätta historier. Jag mådde som bäst när jag fick gestalta någon annan och att jag sedan kunde försörj a mig på det var en ren välsignelse. När jag var runt 18 såg jag hur förutsättningarna för kvinnor med annan bakgrund, och kvinnor generellt, förbättrades när det gällde att ta plats och
„Om barnen, är
lyckliga så kan jag även vara närvarande i de andra bita
rni
na av t liv.”
inte bara vara tjejen i nöd, utan själva hjälten och orsaken till att folk vill se filmen.
I tv-serien Dark ängel fick du som väldigt ung spela en stark kvinnlig karaktär. Nu när du är mamma till två flickor, vilka sorts förebilder hoppas du att dina barn ska se upp till?

-Jag vill bara att de ska fokusera på det som är viktigt, som att använda sina hjärnor och vara ödmjuka, känna tacksamhet och ha medkänsla och empati… Det är nog de viktigaste sakerna j ag försöker ge dem. Dark ängel öppnade många dörrar och definitivt mitt sinne och hjärta för vad som var möjligt. Jag tackar Jim (James) Cameron varje dag för att han gav mig den chansen.
Hur har ni som familj hanterat det politiska läget som USA befinner sig i nu?
-Det har varit intressant att ha de samtalen. Vi måste helt enkelt få barnen att förstå att det här bara är tillfälligt och att det inte blir några permanenta försämringar, eller hur? Det har inte fått dem att tappa tron på vad kvinnor kan göra. De är fortfarande övertygade om att kvinnor kan styra landet och världen och de tror på jämlikhet, mänskliga rättigheter och etik. Även om någon som presidenten inte delar vår familjs värderingar, så påverkar det inte deras sätt att tänka.

Har du någon fritid? Hur kopplar du av?
-Jag umgås med vänner, går på bio, äter ute… Det blir inte mycket dödtid, men ibland får jag lite tid över på kvällen. Dagarna är rätt fullmatade.
Har du några specifika rutiner för att ta dig igenom arbetsdagen?
-Allt är ganska stressigt. Förmodligen skulle det gå bättre om jag hade fasta rutiner. Jag försöker verkligen få till en struktur, men det havererar alltid när alla runtomkring mig blir totalt överrumplade. Alltså, man måste ha strukturerade människor i sin närhet och det har jag inte riktigt… Så det är svårt.
Hemma hos oss håller allt i fem dagar. Jag säger typ, „Vi ska föra en tacksamhetsjournal varje kväll!” och fem dagar senare har alla totalt lagt ner det.

-Precis, inget håller. Men vet du, viljan finns ju där. Jag tycker om att bada när jag får möjlighet och när jag är för trött så brukar Cash (Warren, hennes man) och jag titta på någon serie, men alla kvällar ser olika ut. Årligt talat så är det svårt att få tid med allt. På dagarna är varenda halvtimme uppbokad och jag får äta under möten, om jag ens kommer ihåg att äta … Och plötsligt är klockan sju och „Oj, jag måste verkligen hem nu” och sedan kommer jag hem och gösar med barnen och tvättar mig och tar på pyjamas och då „Vänta nu, jag måste käka middag”… I går kväll blev det ingen middag. Allt drog ut på tiden och jag skulle upp tidigt, så jag gick bara och la mig…
Du åstadkommer otroligt mycket, kan det bero på att du började arbeta i så unga år?
-Ja, disciplinen. Och jag har definitivt fått min pappas arbetsmoral, hundra procent.

Och du hamnade aldrig i den där tonårskändis-fällan med fyllor och ramlande ur taxibilar…?
-Jag var förlovad med en tolv år äldre kille (Michael Weatherly från Dark ängel), han var vuxen och hade barn. Sedan var jag singel i åtta månader innan jag träffade min man, så jag hade inte särskilt
„Jag blev inte skådespelerska för att jag ville stå i centrum, ag blev skådespelerska främst för att jag inte trivdes med mig själv.”
mycket tid att strula runt och var rädd om min ima-ge, det har jag alltid varit. Jag gjorde aldrig något uppror mot strålkastarljusen. Jag insåg att jag var lyckligt lottad och gick inte på någon hajp. Jag tänkte aldrig att, „Herregud, jag är så himla känd”, utan mer, „I morgon kan allt det här vara borta så jag måste göra det bästa möjliga av situationen och inte paja något.”
Har du varit med om många „nyp-mig-i-armen-ögonblick” med tanke på de stora framgångarna för ditt företag?
-Märkligt nog så har jag inte det. Jag har nog för mycket att göra och jobbar så hårt med sådant som måste göras värj e dag. Det är inte ofta jag får tillfälle att luta mig tillbaka och betrakta allt ur fågelperspektiv. Men jag nyper mig i armen när jag tittar på mina barn och ser vilka de är som människor och hur de ser på världen och sig själva. Helt enkelt hur fina de är, smarta också, med självförtroende, fast utan uppblåsta egon. De är riktigt bra tjejer, så dem är jag stolt över. □

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *